Stora Enso

Door de abrasiviteit van de papiervezels is de schroef sterk onderhevig aan slijtage.

Stora Enso Langerbrugge, behorend tot de Zweeds-Finse Stora Enso Groep, is gesitueerd in de haven van Gent en produceert jaarlijks 555.000 ton kranten- en tijdschriftenpapier.

Naast continue productontwikkeling focust Stora Enso Langerbrugge ook op recyclage en op het ontwikkelen van hernieuwbare energie.  Zo wordt het kranten- en tijdschriftenpapier van Stora Enso geproduceerd op basis van 100% gerecylceerd papier. Haar energie haalt zij uit het verbranden van biomassa op de terreinen van Stora Enso zelf.

Stora Enso Langerbrugge stelt 420 mensen tewerk.

Slijtage van de persschroef

Bij het produceren van gerecycleerd papier op de krantenpapierlijn, verzamelt men het opgehaalde oud papier en worden chemische producten toegevoegd om alle onzuiverheden en inkt aan het papier te onttrekken. Op deze manier ontstaat een soort ‘papier-maché’ dat vervolgens door een inox schroefpers gedrukt wordt met als doel het water en additieven te scheiden zodat een verwerkbare zuivere papierpulp wordt bekomen.

Door de abrasiviteit van de papiervezels is de schroef sterk onderhevig aan slijtage. De slijtage manifesteert zich zowel ter hoogte van het buisoppervlak als ter hoogte van de persflanken van de schroefgang.

Door de slijtage was een speling van 5 mm tussen schroef en zeefkorven ontstaan waardoor de schroefpers onvoldoende rendement opleverde.

Oplossing

Op basis van nauwkeurige metingen en praktijkervaring stelt Durallco de best passende legering samen om het schroefoppervlak slijtvast te coaten en de schroefgang terug op maat te brengen.

Gezien de omvang en het gewicht van de schroef is ervoor gekozen om de werken ter plaatse uit te voeren.

De schroef werd uitgebouwd en op een locatie buiten de productie gebracht waar Durallco alle ruimte had om perfect werk af te leveren.

Het behandelen met een slijtvaste coating wordt voorafgegaan door het gecontroleerd zandstralen van het  oppervlak.

Na het coaten kon Durallco de oplaswerken uitvoeren om aansluitend de schroefdiameter na te bewerken tot de gewenste afmetingen.

Hierna werd de schroef opnieuw ingebouwd en terug in productie gebracht.

Download deze case
Bekijk ook deze cases